- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
- Cum să reduci năpârlirea excesivă a animalelor de companie
Liviu Prunaru revine în Stagiunea Regală
Duminică, 8 Martie 2020, ora 19:00, Stagiunea Regală de la Ateneul Român găzduiește un concert cu totul special avându-l ca solist invitat pe unul dintre cei mai mari violoniști și virtuoși ai prezentului, Liviu Prunaru.
Concert-maestru al prestigioasei orchestre Royal Concertgebow, Liviu Prunaru desfășoară o frumoasă și impresionantă carieră solistică, mai mult decât apreciată de publicul larg, interpretările lui fiind adesea apreciate cu ovații și aplauze cu toată sala ridicată în picioare.
Iubitorii de muzică clasică se vor putea delecta cu unele dintre cele mai frumoase lucrari ale marelui compozitor Ludwig van Beethoven: Concertul pentru vioară și orchestră în Re Major op. 61 iar în partea a doua a concertului Simfonia nr. 3 „Eroica” în Mib Major op. 55. Interpretează, alături de Liviu Prunaru, orchestra Camerata Regală avându-l la pupitru pe Maestrul Constantin Grigore, dirijorul principal al orchestrei.
Gândit inițial ca un cadou pentru doamne, de Ziua Internațională a Femeii, concertul a primit o cu totul altă semnificație ca urmare a pierderii unei instrumentiste dragi colectivului Cameratei Regale, violista Laura Zecheru, care la vârsta de doar 33 de ani, în urma unei întâmplări nefericite, a plecat dintre noi.
Îndurerați de pierderea colegei lor, instrumentiștii Cameratei Regale doresc să aducă un omagiu Laurei Zecheru și totodată să ajute familia artistei, direcționând toate încasările strânse în urma concertului către familia ei.
„Camerata Regală” a luat naștere acum 10 ani, din entuziasmul pentru muzică a unui grup de instrumentiști de cel mai înalt nivel, care s-au reunit pentru a forma un ansamblu de excelență. Pasiunea fără limite a acestor tineri muzicieni, care și-au dorit să contribuie la dezvoltarea și promovarea muzicii culte din România, a făcut ca proiectul Camerata Regală să devină în scurt timp de la înființare un nume de referință în domeniu.
Numele „Camerata Regală” nu este întâmplător, orchestra dobândind în anul 2009 Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, acesta considerând că ,,Talentul şi pasiunea înfocată a membrilor Cameratei Regale pentru muzică, într-o Românie demnă, reprezintă o bună carte de vizită.” Casa Regală și-a arătat susținerea și aprecierea pentru acest proiect și la împlinirea a 5 ani de existență ai Cameratei Regale, oferindu-i Medalia Regele Mihai I pentru loialitate.
Camerata Regală este alături de Casa Regală a României la evenimente importante precum: Ceremoniile prilejuite de Aniversarea Jubileului Alteței Sale Regale Principele Radu al României, Investirea cu Titlul de Alteță Regală a Principelui Nicolae al României, Ceremonia Decorației Regale „Nihil Sine Deo”, Aniversarea a 25 de ani de la revenirea în țară a Alteței Sale Regale Principesa Margareta și cea mai mare onoare, concertul oferit cu ocazia Jubileului de 90 de ani ai Majestății Sale Regele Mihai al României.
La împlinirea a 10 ani de existență, Camerata Regală a fost decorată de Casa Regală a României cu Medalia Crucea Casei Regale.